Fyrverkerier

Nu vimlar det med inlägg om fyrverkerier på olika sidor.

Har du en hund som redan är rädd så är det hög tid att ringa veterinären för lugnande. Men när man gjort det får man gärna höra av sig till mig också så kan jag säkert hjälpa till med något. Jag har själv ägt en livrädd hund som jag tränade bort rädslan på till den grad att han kunde sova sig igenom 12-slaget i stan utan lugnande men det tog tid och var ingen dans på rosor.

Har du en valp/unghund eller en vuxen hund som inte är rädd än så betyder det inte att den inte kommer kunna bli rädd.

Var aktsam och ta aldrig ut hunden för rastning under det värsta smällandet på nyårsnatten. Helst inte de tider som det finns risk för smällare övrig tid heller… lättare sagt än gjort! Bor man i stan kan det lika gärna smälla kl. 10 på förmiddagen som 22 på kvällen framförallt såhär i mellandagarna.

Ofattbart många ungar som har tillgång till smällare fast det finns restriktioner för det.

Hur gör man då med sin hund. Jag rekommenderar en lugn tillställning på nyår där man stannar inne med hunden. Drar ner persiennerna eller rullgardinen, sätter på musik och försöker att själv ta det lugnt. När jag bodde i stan satt jag vid datorn och skrev, läste eller något annat lugnt. Hundarna runt mina fötter på golvet eller i soffan/sängen med mig. En rädd hund kan vara bra att krama om ganska bestämt men jag klappar inte. Tittar inte på hunden och pratar inte med den. Det finns olika skolor men ytterst få av dem som lär ut sånna metoder har praktiserat dem själv för jag skulle säga att de i de flesta fallen faktiskt gör det än värre. Där emot försöker jag slappna av och djupandas långsamt för det lugnar hunden. Tittar du i en bok eller på en skärm så ser du också ut att koncentrera dig på något som gör att hunden inte misstänker att du också kan vara rädd. Vilket lugnar hunden.

Förutom musik och nerdragna rullgardiner kan det vara bra att tända lamporna inomhus så det inte blir så påtagligt ljust när smällandet börjar. Man kan också gärna vänja hunden vid fetvadd eller bomull i öronen korta perioder dagarna innan nyår så det inte blir en chock för hunden när man sen använder det.

Det kan även vara bra om man har preparerat frysta godsaker i kongar eller liknande att ta fram så hunden har något att koncentrera sig på. Djurmagazinet Ingelsta Norrköping har flera alternativ i sitt sortiment.

Sist men faktiskt viktigast av alltihop är att ha hunden kopplad på alla promenader nu. Alla hundar kan bli rädda och risken är att hunden i panik flyr. Varje år är det hundar som springer bort och endel kommer aldrig tillbaka. Se till att din hund inte kan ta sig ur halsband eller sele och som vi alltid tjatar om se till att kopplet är slakt. Råkar man hamna där det smäller är det bättre att stå stilla andas, titta på fyrverkerierna, gäspa och när man märker att hunden är helt avslappnad igen fortsätta att gå. En hund som drar i kopplet och flyr blir ännu mer rädd. En hund med en arg eller upprörd matte/husse lika så.

Vi önskar er alla två och fyrbenta ett Gott Slut och ett Gott Nytt År så hoppas vi att vi ska ses på det nya året.

Behöver ni prata med Elin ringer ni som vanligt på 0708-611998 även på nyårsnatten om det behövs.

One Reply to “Fyrverkerier”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait