Att välja avelshane

Jag får ganska ofta frågan i hur jag tänker när jag ska välja valp vid ett köp eller avelsdjur och nu är det mest aktuellt med just hanar.

Jag vill gärna känna de djur jag ska avla på ordentligt så jag kan bilda mig en uppfattning om vad för egenskaper som kan dyka upp. De första två kullarna har ju haft samma pappa, min underbara, självklara och stabila hane Nox.

Line Up Jackie ’s Gorgeous

Nu när jag letat hanar till Babben och Dora har jag gått på vad jag tycker om. Hundar nedärver inte sina föräldrars meriter. Så de står inte överst på listan utan hur de är att umgås med i vardagen är mycket viktigare. De ska vara lättillgängliga och vänliga. Stabila och orädda. Och jag vill gärna ha sett dem i arbete, under träning och/eller på jakt
och gillat vad jag sett.

Jag vill gärna känna föraren till hanen och han ska helst inte vara använd tidigare eller åtminstone inte i någon stor grad. Jag ser hellre att man sprider ut generna än att alla ska använda samma hanar.

Jag är väldigt engagerad själv i vad det blir i olika kombinationer, vad som är arv och vad som är miljö så en hanhundsägare som är intresserad av att följa kullar och komma på valpträffar är ett stort plus.

Pilens Holy Dumle, Babbens kavaljer

Där har vi mentaliteten och arbetsförmågan. Då har vi exteriören kvar, jag vill ha jakthundar som lämpar sig för arbete och jag försöker sträva efter en exteriör som inte kommer fungera alls på utställning utan på jakten i skog och mark. Jag vill gärna att de ska ha päls som motstår kyla och vatten och de får gärna vara ”lättorkade” efter bad. Jag vill att hundarna kompletterar varandra i exteriören och känna att jag tror på att varje generation blir bättre.
Jag vill gärna ha starka, snabba hanar som ändå har huvudet med sig och ”Will to please” så så de är förhållandevis lättränade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait