Elin tipsar

Valpens hemkomst

När du får hem din lilla valp så har den lämnat den enda tryggheten i sitt liv, flocken: Mamma och kullsyskon. Men att ”tycka synd om” valpen när den är ängslig och gnäller hjälper inte. Det gör bara oron värre.

Låt valpen undersöka hemmet i lugn och ro, hela familjen bör inte springa efter den för att se vad den gör, de räcker med en vuxen person som håller koll på den. Tjata inte på valpen med dess namn hela tiden (den vet inte vad den heter) och vänta med att ta hem nyfikna gäster några dagar.

Valpar kan inte hålla sig så länge, så för att underlätta rumsrenheten bör du ta ut din valp när den ätit, sovit eller lekt. Valpar ska sova mycket i början och äta ofta. Bor man i lägenhet kan det bli jobbigt att fara in och ut så för att underlätta situationen kan man lyfta upp valpen när den vaknat och ta matskålen med sig ut. När valpen kissat kan den även få sin mat ute i de gröna.

Första dagarna är det bra om man sätter ner valpen på samma ställe varje gång den ska göra ifrån sig, då lär den sig snart vad som väntas av den när man kommer ut. Men efter någon vecka bör man börja så smått med att byta platser. Då undviker man problemet med att valpen/den unga hunden inte vill göra ifrån sig annat än på ”sin” plats.

På nätterna är de bra om man avgränsar ett område för valpen, en del av ett sovrum eller hela sovrummet så valpen inte har tillgång till hela huset. Valpar tycker om att ha en lya att gå in i så en omkullvält kartong eller liknande kan vara bra att bädda i.
Vaknar valpen på natten och är orolig så lyft bara ut den så den får kissa och gå sedan in och lägg er igen. Prata helst inte med valpen på nätterna utan gör proceduren tyst. Du vet väl själv hur svårt det kan vara att somna om när någon pratar med en på natten eller morgonen. Det blir samma sak för valpen.

Koppelträning

Även om man bor så man kan ha valpen lös mycket är det bra att öva på att gå i koppel 5 minuter om dagen. Tänk på att inte dra i kopplet för att få med dig valpen utan locka på den istället. Om valpen går så långt ut i kopplet att det blir sträckt så stannar man bara och är tyst. Man väntar tills valpen själv lättar efter och då börjar du gå igen. Du behöver inte berömma i det läget utan det blir tillräckligt med beröm för valpen att få röra sig framåt igen. Tränar du på det här sättet med din valp och är noga med att följa det genom hela livet kommer du aldrig få problem med en hund som drar i kopplet. Men vänta inte med stanna tills valpen drar utan stanna direkt när kopplet sträcks. Tänk sytråd om kopplet och den får inte gå av.

Ensam hemma

När valpen varit hemma några dagar kan du börja lämna den korta stunder, när du går till brevlådan eller ska kasta soppåsen. Gör ingen stor sak av att du kommer och går, det ska vara det mest naturliga i världen att man rör sig in och ut genom ytterdörren. Överfaller du din valp med pussar och kvitter när du kommer hem tror valpen inte att du klarar dig själv ute i stora världen utan helst vill vara hemma i tryggheten. Vilket ofta får följden med en valp/unghund som blir så orolig när du är borta att den ger sig på saker och inredning. Vissa hundar blir så stressade att de nästan river hela hus.

Aktivering

Aktiveringens vara eller icke vara tycker jag är ett stort problem. De tjatas så mycket om aktivering i dagsläget att många hundar faktiskt är överaktiverade och stressade. Självklart ska man ge sin vuxna hund en meningsfull uppgift för att den ska må bra. Promenader är en viktig del i hundens liv, minst en timmes kontrollerad promenad om dagen för alla vuxna, friska hundar.

Exempel på bra aktiviteter för hunden är att leta rätt på gömda saker eller godis, gå spår, tränas i lydnad eller agility, som är en hinderbana för hundar.
Men att försöka trötta ut valpen eller den vuxna hunden med bollkastning, brottning eller dragkamp är nästan omöjligt då det istället ökar energinivån och stressar oavsett ras. Att någon gång ibland ägna sig åt det som tillexempel vid belöning är det självklart ingen fara med.

Tänk på att man aldrig bör kasta pinnar till sin hund då det är direkt farligt. Olyckor händer och pinnar fastnar i munnen på hundar och gör fula sår både där och på övriga kroppen.

Jag tycker faktiskt det viktigaste i hundens vardag är passivitets träning, speciellt under valpens uppväxt. Självklart kan och ska du leka med din valp, det bygger upp erat förhållande. Men valpar behöver sova mycket och sover valpen låter man den vara oavsett hur söt den är. Valpar leker jättefint själva också bara de har några egna saker att tillgå. Håll ett vakande öga bara, även leksaker tillverkade för hundar går sönder och de bitarna är inte så roligt att behöva operera ut ur hunden.
Tar valpen något otillåtet så locka den till dig och byt med en godis eller en leksak den får ha. Jaga aldrig valpen/hunden när den har saker i munnen. Det skapar bara problem i framtiden med inkallning och ägandefixering.

Att bara miljöträna valpen en kort stund ett par gånger i veckan är faktiskt väldigt nyttigt. Nya intryck gör att valpen måste använda sin hjärna vilket är uttröttande. Men tänk på att små valpar blir trött fort i sina små ben, sätter eller lägger sig valpen ner har man gått alldeles för långt. Bra miljöträning är att bara ta med valpen till ett utefik så den får lära sig att det går bra att somna under bordet vid dina fötter även när det är folk runt omkring. Men kom ihåg, när den sover ska den sova ifred oavsett hur söt den är och hur gärna folk än vill klappa den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait